Sušenje ravnih KROVOVA prIJE  sanacijE

Prirodno sušenje ravnih krovova intenzivnim zagrijavanjem prostora ispod krova i desetominutnim  zračenjem više puta dnevno vrlo je sporo; za 30-40-centimetarski masivno izgrađen zid potrebno je četiri do šest mjeseci da se na ovakav način osuši do prihvatljivog stupnja navlaženosti.

Mnogo je brže umjetno sušenje ravnih krovova, gdje u prostore namjestimo kondenzacijske  odvlaživače (isušivače) zraka. Ovakva vrsta sušenja ravnih krovova uz odgovarajuće zagrijavanje prostora može oduzeti od 50 do 70 litara dnevno iz zidova i podova. Vodu iz sloja toplinske izolacije poda odstranimo još brže, za 10 do 14 dana prisilnim sušenjem, gdje ubrizgavamo zrak u izbušena udubljenja. Činjenica je da je prisilno sušenje ravnih krovova prilično skupo.


Kako bismo izbjegli aktivnosti i troškove povezane sa sušenjem krovova, preporučljivo je pravovremeno izvesti test propuštanja ravnog krova i osigurati si profesionalno savjetovanje. Tijekom sanacija je za osiguranje odgovarajuće životne sredine potrebno mnogo strpljenja i  truda.

 

Za pravilnu sanaciju primaran je besprijekorni  test propuštanja ravnog krova

Ne znači uvijek da naš krov propušta upravo tamo gdje se pojavila voda. Ako želimo da  naš  krov nakon sanacije ponovno bude nepropustan, potrebno je izvesti precizan test propuštanja ravnog krova i potražiti sve pogreške. Savjetovanje oko sanacije i otkrivanje propuštanja krova također su neke od ključnih aktivnosti poduzeća ILD Slovenija. Za detekciju propuštanja ravnog krova koristimo različite metode i uređaje, kao što su termografija, test dimom, test vodom i test propuštanja ravnog krova na temelju električne metode nazvane EFVM. Savjetovanje oko sanacije uključuje i pripremu izvješća o utvrđenim pogreškama i prijedlozima rješenja.

 

Test dimom je odlična metoda za detekciju propuštanja, naročito na ravnom krovu, terasama, balkonima i propusnim mjestima unutar zgrada. Ovakav test propuštanja ravnog krova izvedemo posebnim dimnim uređajem, kojim ubrizgamo dim pod pritiskom ispod hidroizolacije. Tijekom utvrđivanja precizne lokacije prokišnjavanja pomažemo si i kontaktnim higrometrom, koji nam pruža preciznu detekciju svih mjesta s prekomjernom količinom vlage.

 

Osim nabrojanih metoda pogreške otkrivamo postupkom EFVM® i sustavom ProtectSys®, koji su vrlo važni za dovršavanje novogradnji i učinkovitu sanaciju prokišnjavanja. Njihovom uporabom moguće je otkriti oštećena mjesta prije nego što uzrokuju štetu. Naknadno sušenje ravnih krovova i sanacija prokišnjavanja bila bi naporna i  niti malo prijatna.