Ravni krovovi - provjeravanje  vodotijesnosti ravnih krovova je važno

U modernoj arhitekturi ravni krovovi postali su nezamjenjivi, iako predstavljaju posebno građevinsko-fizikalno područje, koje od izvođača i konstruktora zahtijeva mnogo znanja. Postavljanje ravnog krova ovisi o tome nalazi li se ravni krov iznad stambenog, poslovnog prostora ili trijema. V prvom slučaju potrebno je mnogo pozornosti posvetiti toplinski i hidroizolaciji, dok u drugom slučaju toplinska izolacija nije potrebna.

Prednosti ravnih krovova su prije svega umjereni troškovi gradnje, mala težina konstrukcije i veliki potencijal širenja. Najveći nedostatak je velika podložnost propuštanju, a s tim je povezana i opasnost od prodora vode. Da biste izbjegli tu opasnost u poduzeću ILD Slovenija nudimo vam povoljno, pouzdano, prije svega trajno rješenje za provjeravanje vodotijesnosti ravnih krovova. ILD je svjetski priznata udruga za detekciju propuštanja ravnog krova, kao i za razvoj i ugradnju trajnih sigurnosnih sustava za ravne krovove.

 

 

Postupkom EFVM® i sustavom ProtectSys® moguće je otkriti oštećena mjesta prije nego što dođe do opasnog prodora tekućine. Oba sustava su vrlo važna kako za dovršavanje novogradnji tako za učinkovitu sanaciju prokišnjavanja.

 

 

Detekcija propuštanja ravnog krova uporabom  različitih metoda i uređaja

Detekcija propuštanja ravnog krova primarnog je značenja za pravilnu sanaciju ravnog  krova, jer ne mora značiti da krov propušta tamo gdje se unutar objekta pojavi voda. Kada  krov počne propuštati potrebno je odmah djelovati. Prokišnjavanje ravnog krova može uzrokovati priličnu štetu.

Osim usluga, kao što su izrada krovišta i održavanje ravnog krova, u poduzeću ILD Slovenija izvodimo i detekciju propuštanja krova. Za provjeravanje vodotijesnosti ravnih krovova  koristimo različite metode: termografiju, test dimom i test vodom, a prokišnjavanje otkrivamo i pomoću kontaktnog higrometra. Koristimo i posebnu metodu nazvanu EFVM.


EVFM (Electric Field Vector Mapping® – vektorsko preslikavanje električnog polja) je metoda za detekciju propuštanja ravnog krova, koja temelji na mjerenju električne struje. Električni test je jednostavan i inovativan postupak: tanak vodeni film nanese se na površinu, koja se provjeri i zatim uspostavimo niski napon. Struja zapravo teče u smjeru kvara, tako da prelazi na uzemljenu podkonstrukciju. Električnim testom za provjeravanje vodotijesnosti   ravnih krovova ovako možemo točkovnom preciznošću otkriti sva postojeća oštećena mjesta, neovisno o njihovoj veličini i strukturi.

Nakon završene detekcije propuštanja ravnog krova pripremimo vam izvješće o utvrđenim  pogreškama i prijedlozima oko sanacije, koje je potrebno da bi se spriječilo daljnje širenje oštećenja zgrade.

Pobrinite se za provjeravanje vodotijesnosti ravnih krovova i odlučite se za redovito i sustavno održavanje krovova.  Vaš krov će na ovaj način biti redovito pregledavan i stručno održavan, a evidentirane će biti i sve intervencije.