Pregled vodotijesnosti novogradnji – vodotijesnost ravnog krova je primarna

Pregled vodotijesnosti novogradnji je primaran za prevenciju prokišnjavanja krova, naročito kada je riječ o ravnim krovovima. U ovom slučaju vodotijesnost sustava vrlo je važna za besprijekoran boravak.

U zadnjih 30 godina na takvim krovovima često su se koristile toplinski spojene bitumenske trake, koje je svake dvije godine trebalo premazati tekućim bitumenskim premazom. Bez održavanja bitumensko krovište postane kruto, jer bitumenski krovni materijal postane krut i zbog temperaturnih oscilacija i utjecaja UV zraka nakon dužeg vremenskog perioda počne postupno pucati. Kroz pukotine tada počne protjecati voda, koja kroz strop naposljetku dostigne i unutarnje  prostore. Kada krov počne propuštati potrebno je reagirati i provjeriti vodotijesnost ravnog krova. U slučaju većih oštećenja mnogi se odluče za cjelovitu zamjenu krova, a to podrazumijeva visoke troškove i dugotrajnu obnovu.


Vodotijesnost ravnog krova danas omogućavaju napredni materijali i tehnologije građenja, iako neodgovarajuća izvedba ravnog krova može dovesti do prokišnjavanja u konstrukciji zgrade. U International Leak Detection (ILD®) nude jednostavno, učinkovito i provjereno rješenje. Postupkom EFVM® i sustavom ProtectSys® moguće je otkriti oštećena mjesta i prije nego što dođe do prokišnjavanja. Oba postupka su vrlo važna kako za pregled vodotijesnosti novogradnji tako i za učinkovitu sanaciju prokišnjavanja.

Električni test ravnog krova – učinkovit pregled vodotijesnosti novogradnji

 

EVFM (Electric Field Vector Mapping® – vektorsko preslikavanje električnog polja) omogućava pouzdan i trajan pregled vodotijesnosti novogradnji. Električni test ravnog krova je jednostavan i inovativan postupak, koji temelji na mjerenju električne struje: tanak vodeni film nanese se na površinu i uspostavi se nizak napon. Struja teće u smjeru kvara, prelazeći na uzemljenu podkonstrukciju. Električni test ravnog krova na ovaj način omogućava otkrivanje svih postojećih oštećenih mjesta točkovnom preciznošću.

Nakon izvedbe električnog testa ravnog krova oblikuje se stručno mišljenje s točnim rezultatima mjerenja. Svako mjesto propuštanja dokumentira se zajedno s ustanovljenom  lokacijom, strukturom, slikama i grafičkim prikazima. Sastavi se cjelovito izvješće o pogreškama, na temelju kojeg je moguće eliminirati oštećenja bez nepotrebnih troškova.

U poduzeću ILD Slovenija izvest ćemo kvalitetan i stručan pregled vodotijesnosti kako starijih kuća tako i novogradnji. Vodotijesnost ravnog krova provjerit ćemo različitim metodama, kao što su električni test ravnog krova ili test dimom (ravnog krova), a zatim ćemo  sastaviti izvješće s utvrđenim pogreškama i prijedlozima sanacije. Osigurat ćemo također  redovito, stručno i kvalitetno održavanje ravnog krova i izdati potvrdu o vodotijesnosti.