PotVRDA O vodotIJesnosti potrĐuje vodotIJesnost ravnOG KROVA

Vodotijesnost ravnog krova je problem s kojim se susreću brojni vlasnici kuća i drugih objekata. Na temelju iskustava potvrđeno je da bez održavanja ne možemo očekivati  vodotijesnost krova, jer bitumenski krovni materijal postane krut i zbog temperaturnih oscilacija i utjecaja UV zraka nakon dužeg vremenskog perioda počne postupno pucati. Kroz pukotine tada počne protjecati voda, koja kroz strop naposljetku dostigne i unutarnje  prostore. Kada vodotijesnost ravnog krova nije više besprijekorna, mnogi se odluče za cjelovitu zamjenu krova, koja je obično skupa, a obnova dugotrajna.

Jednostavno, učinkovito i provjereno rješenje dolazi iz International Leak Detection (ILD®). Potvrđeno je da je postupkom EFVM® i sustavom ProtectSys® moguće otkriti oštećena mjesta i prije nego što dođe do popuštanja vodotijesnosti i prodora tekućine u  unutarnje prostore. Oba postupka vrlo su važna za potvrdu o  vodotijesnosti novogradnji  i za učinkovitu sanaciju prokišnjavanja.

Detekcija pogreške na zelenom krovu postupkom EFVM®

Zeleni krov je djelomično ili potpuno pokriven vegetacijom i zemljom na vodonepropusnoj membrani. Zeleni krov sastavljen je od više slojeva, a svaki od njih ima svoju funkciju.


Postavlja se na postojeću konstrukciju ravnog krova, koja je toplinski i hidroizolirana. Prije polaganja slojeva zelenog krova potrebno je provjeriti vodotijesnost ravnog krova. Za potvrdu o vodotijesnosti odnosno za detekciju prokišnjavanja zelenog krova postoji više metoda: test dimom, test vodom i termografija.


Pored testa vodom vodotijesnost ravnog krova možemo provjeriti i nekim drugim metodama. Za detekciju pogreške na zelenom krovu možemo upotrijebiti i poseban uređaj, nazvan kontaktni higrometar, koji nam pomaže otkriti mjesta s prekomjernom količinom  vlage. Tako je moguće preciznije odrediti mjesto prokišnjavanja.


Trajno, pouzdano i povoljno rješenje za detekciju pogreške na zelenom krovu predstavlja  EFVM (Electric Field Vector Mapping® – vektorsko preslikavanje električnog polja). Ta metoda za potvrdu o vodotijesnosti odnosno detekciju pogreške na zelenom krovu temelji na detekciji propuštanja mjerenjem struje, a istovremeno je jednostavan i inovativan  postupak. Tanak vodeni film nanese se na površinu na kojoj se uspostavi napon. Struja teče u smjeru kvara i prelazi na uzemljenu podkonstrukciju. Električni test ravnog krova tako osigurava učinkovito traženje odnosno detekciju pogrešaka na zelenom krovu točkovnom preciznošću, neovisno o njihovoj veličini i strukturi.

 

Potvrđeno je da redoviti pregledi vodotijesnosti krova osiguravaju stručno upravljan i održavan krov. Zato ne oklijevajte i vodite brigu o vašem krovu.