DETEKCIJA pROPUŠTANJA KROVA VAŽNA JE za pravilnU sanacijU KROVA

Detekcija propuštanja krova primarnog je značaja za pravilnu sanaciju krova, jer ne znači da krov propušta na mjestu gdje se pojavljuje voda. Postupak detekcije propuštanja najbolje je prepustiti stručnjacima i njihovoj posebnoj opremi. U poduzeću ILD Slovenija detekciju propuštanja ravnog krova izvodimo različitim metodama, kao što su električni test vodotijesnosti (EFVM), termografija, test dimom, UV test vodom i uporaba kontaktnog higrometra. Nakon pregleda (ravnog) krova objekta sastavimo izvješće o ustanovljenim poogreškama i prijedlozima za izvedbu sanacije, koji su potrebni da bismo spriječili širenje štete na zgradi.

 

Test dimom i ostale metode za detekciju propuštanja (ravnog) krova

Detekcija propuštanja krovaTermografski pregled propuštanja ravnog krova infracrvenom kamerom pomaže nam otkriti toplotne mostove, građevinske pogreške, vlagu u zidovima i izvor prokišnjavanja, mjesta propuštanja na prozorima i vratima, pogreške u hidroizolaciji krovova, pogreške u skrivenim toplovodnim sustavima i podnom grijanju. Infracrvena kamera pomaže nam također pri kontroliranju gubitka topline u zgradi.

Druga metoda je test dimom (ravnog krova). Tijekom ovog testa dim ubrizgavamo generatorom ispod hidroizolacijskog sloja. Tamo gdje dim dospije na površinu moguć je i prolaz vode ispod hidroizolacije. Test dimom je odlična metoda za detekciju propuštanja, naročito na ravnom krovu, terasama, balkonima i propusnim mjestima unutar zgrade.

Za detekciju propuštanja krova izvodimo i dvije vrste testa vodom: UV test i klasični test vodom (ravnog krova). U izvedbi UV testa u vodu dodamo tekućinu, koja je vidljiva isključivo na UV svjetlosti. Kontaktni higrometar je uređaj koji nam pomaže otkriti mjesta s prekomjernom količinom vlage. Takav test propuštanja ravnog krova omogućava nam precizno određivanje mjesta prokišnjavanja.

 

Trajni sigurnosni sustavi za detekciju propuštanja ravnog krova

Prednosti ravnih krovova nemoguće je previdjeti. Troškovi njihove gradnje su umjereni, a njihovu konstrukciju odlikuju mala težina i veliki potencijal širenja. Suprotno tome, najveći potencijalni nedostaci su češća propuštanja, a samim tim i opasnost prodora vode.

Ovu opasnost je ipak moguće izbjeći – jeftino, pouzdano i trajno. To već godinama dokazuje tvrtka International Leak Detection. Njihov test propuštanja ravnog krova uporabom  tehničkih postupaka EFVM® i ProtectSys®, koje koristimo i u  poduzeću ILD Slovenija, dokazuje da je oštećena mjesta moguće otkriti i prije nego što dođe do opasnog prodora vode.

Kada krov propušta krajnje je vrijeme za djelovanje, jer prokišnjavanje (ravnog) krova može  uzrokovati priličnu štetu. Zato detekciju propuštanja vašeg krova prepustite stručnjacima.